TEKNIKKER

Dette er stedet til
DE STORE IDÈER

 

Her er det ovnenes kapacitet og fysikkens regler der sætter grænserne

Der er intet værre for lysten og kreativiteten end at få et “Nej – det kan ikke lade sig gøre”. Så det sker ikke her. Det kan dog være, at du skal melde dig til et af de andre glaskurser – men ellers er der her god mulighed for at du kan udfolde dig kunstnerisk med glasset på værkstedets 130 kvm.

Teknikker og færdigheder

De 10.000 timer…
Vi kender alle sætningen “Øvelse gør mester” og at det kræver 10.000 timer for at være virkelig god til noget…. Men vi skal alle starte et sted. Her på glasværkstedet er der plads til alle – uanset om man er nervøse begynder eller hardcore teknik-nørd. Der er fordele og ulemper ved begge niveauer, men alle kan få gode idéer.

De fermøse 6 mm …
Glasset søger altid at blive 6 mm. Uanset om du lægger et stykke ind der er 3 mm eller 24 mm – så vil glasset søge at blive 6 mm. Det er kun et spørgsmål om temperatur og hvor lang tid det får lov til at blive ved toptemperaturen (også kaldet holdetid). Denne viden bruges bl.a. i forbindelse med ens ønskede slut-design. Fx bruges det til, at lave bølgekanter på eller huller i et fad.

Teknikker…

Der findes virkelig mange teknikker indenfor det kolde glas eller ovnformet glas, som det også kaldes.

Nogle af teknikkerne som fx “slumping” og “fusing”, er to teknikker der bliver brugt hele tiden og altid – uanset hvilket niveau man er på.

“Fusing” kommer i to versioner; “Tack” og “Full”. Det er som sådan set ikke en teknik, men det er det, det hedder når man brænder glasset i ovnen. Teknik-delen ligger i hvilken temperatur man vælger at bruge og det er her der kan gå “nørd” i den. Hvilken temperatur man vælger har nemlig afgørende betydning for ens design.

Combing…

en advanceret teknik– men lidt af en oplevelse at stifte bekendtskab med.

Først lægger man glasset op i de farver og størrelser man ønsker. Laver “dæmning” omkring det. Når ovnen er på ca 850 grader, ifører man sig et rumdragts-ligende beskyttelsesdragt og åbner ovnen. Man trækker derefter en metalstang gennem det sirups bløde glas og laver mønster i det. Lukker ovnen og gentager om nødvendigt processen.

Der er en del efterbehandling af ens værk, når glasset er afkølet til stuetemperatur.

Krakelering

lille teknik med stort potentiale

 

En fin “begynder-teknik, da den er ret nem at gå til. Den har dog et stort potentiale til at kunne udvikle sig til nogle ganske fantastiske værker. Man drysser et tyndt lag glaspulver, frits, på et stykke fiberpapir, sprayer lidt vand, lidt pulver igen og så vand … indtil man har den ønskede tykkelse, hvorefter du “bøjer” fiberpapiret rundt så pulveret flækker. Lægger det på et stykke glas og brænder det.

Det er den korte version – virkeligheden lægger op til meget mere.

Flyde støbning
en teknik, 1000-vis af resultater

Støbninger kommer i et utal af variationer og her er det virkelig tyngdekraften der er ens ven eller fjende. Man skal tænke sig godt om, når man leger med støbninger. Denne her er relativ “uskyldig” dog skal man være obs på, at glasset søger at blive 6 mm.

Når glasset er smeltet ud, skæres stangen, også kaldt “Pattern bar”, op i stykker. Disse lægges i mønster eller bare ved siden af hinanden som den grønne, og gives en full fusing så det smeter sammen.

Herefter kan man forme stykket til fx et fad

Hold øje – flere teknikker er undervejs…